Örebroforskarna Samira Prado och Victor Castro Alves gästade Food&Health@ORU

Forskarna Samira Prado och Victor Castro Alves lyfte frågan: "Hur kan vi gå från en kost som fungerar för de flesta till en kost som fungerar bäst för dig?"
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU.
I fredags gästade Samira Prado, forskare i biomedicin, och Victor Castro Alves, forskare i kemi, frukosten för att berätta om sin forskning om växtbaserad mat och individanpassad nutrition.
Seminarieserien Food & Health@ORU arrangeras av Samverkansplattformen Mat och hälsa.
Här kan du ta del av våra tidigare inspelade seminarier.
Håll utkik efter kommande Food&Health@ORU- seminarier på plattformens hemsida.
Nyfiken på kommande event, workshoppar och nyheter inom mat och hälsa? Prenumerera på Samverkansplattformen Mat och hälsas nyhetsbrev
Hallå där, Samira Prado och Victor Castro Alves! Nyligen deltog ni i seminarieserien Food & Health@ORU där ni presenterade forskning om två viktiga delar i kosten – proteiner och fibrer – och hur resultaten kan bidra till mer träffsäker nutrition.
Idag deltog ni i seminarieserien Food & Health@ORU. Hur kändes det?
– Det kändes givande för oss båda! Vi uppskattade möjligheten att få dela våra tankar om precisionsnutrition och kände att publiken verkligen var nyfiken. Det var också roligt att lyfta fram hur precisionsnutrition går bortom individuella kostupplägg och hänger ihop med bredare koncept som One Health, där människors hälsa, djurhälsa och miljömässig hållbarhet hänger samman. Vi kunde också visa hur exposomik passar in i detta större sammanhang och lyfta fram att kost inte bara handlar om personlig hälsa, utan också om global hållbarhet.
Varför är det viktigt för er att presentera er forskning i ett sådant här sammanhang?
– För oss är det viktigt att göra vår forskning om precisionsnutrition tillgänglig utanför akademin. Forum som detta ger oss inte bara möjlighet att dela spännande vetenskap, utan också att sprida kunskapen till en bredare publik. Det utmanar oss att uttrycka våra resultat på ett tydligt sätt och att fundera över hur de kan omsättas i praktiken, innovation och hållbarhet. Det var en avslappnad miljö, och frukosten hjälpte verkligen till att sätta tonen, säger Samira Prado.
– Dessutom var det roligt att vi kunde dela på presentationen. Att presentera tillsammans gav oss nya perspektiv på varandras arbete. Det var också spännande att se hur vårt arbete väckte intresse inom olika discipliner och att få höra perspektiv som vi inte alltid möter i vår vardagliga forskningsmiljö, säger Victor Castro Alves.
Var det någon fråga som dök upp under seminariet som ni tar med er?
– En fråga som stannade kvar hos mig var hur man går från forskning till praktiska tillämpningar som verkligen hjälper både människor och miljön att dra nytta av precisionsnutrition. Med nya tekniker som kan spåra exposomet kan vi göra mer träffsäkra och individanpassade kostrekommendationer, vilket i förlängningen stöder både folkhälsa och hållbarhetsmål, säger Victor Castro Alves.
– Utöver att ständigt förbättra hur vi kommunicerar vetenskapliga koncept, reflekterade jag över hur komplexiteten i min forskning ibland kan vara svår att förklara, särskilt när resultaten inte omedelbart är redo för praktisk användning. Jag anser att det är avgörande att kunna förklara våra mål tydligt och hur vi planerar att nå dem för att kunna engagera andra och hålla en hållbar dialog i ett tvärvetenskapligt sammanhang, säger Samira Prado.
Text: Jasenka Dobric
Foto: Jasenka Dobric